Utagro
ВАЖЛИВІСТЬ ПЛАВНОГО ПЕРЕХОДУ ВІД ПІДГОДІВЛІ ДО КОРМУ ДЛЯ ВІДЛУЧКИ
30.03.2022

ВАЖЛИВІСТЬ ПЛАВНОГО ПЕРЕХОДУ ВІД ПІДГОДІВЛІ ДО КОРМУ ДЛЯ ВІДЛУЧКИ

Фаза відлучення є, мабуть, найважливішим етапом в житті поросят. У них відбирається основне джерело живлення – свиняче молоко. Порося стає залежним від сухого корму. Звикання до змін супроводжується посиленням стресу і зниженням імунітету. В результаті може виникнути більша сприйнятливість поросят до інфекцій після відлучення, таких як менінгіт, спричинений стрептококами (S. suis), діарея та набряки, спричинені кишковою паличкою (E. coli can occur). Перехід від підгодівлі до стартерного корму важливий для забезпечення плавної фази відлучення та запобігання потенційним проблемам. У цій статті ми пояснюємо, яку роль у цьому може відігравати годівля.

Дослідження

У період відлучення кілька факторів можуть призвести до пошкодження кишківника. Багато відомо про роль кишкової палички (E. coli) після відлучення, але причини виникнення інших проблем менш зрозумілі. Є ознаки, які вказують на те, що у молодих поросят збудник менінгіту – S. suis – може пройти живим через шлунок, але залишається незрозумілим, за яких обставин це могло статися. Лише у відлучених поросят продукування шлункової кислоти ще недостатньо розвинено, що потенційно збільшує виживання S. suis у шлунку. Таким чином, цей збудник може опосередковано проникати в кишківник не лише з горлянки, а й через шлунок, руйнуючи корисні бактерії.

Зниження споживання корму

По-перше, через стрес, пов'язаний з відлученням, поросята часто демонструють нерегулярне знижене споживання корму. Це основна причина проблем, пов'язаних із S. suis та E. coli. Кишкові ворсинки є невеликими пальцеподібними випинаннями слизової оболонки кишківника, що збільшують всмоктуючу площу поверхні кишкової стінки. При низькому споживанні корму довжина кишкових ворсинок зменшується, що призводить до менш ефективного засвоєння поживних речовин, а також послаблючи бар'єрну функцію кишківника проти інфекції. Через зміни у складі корму чи переході між кормами різноманітність бактеріальної популяції, що у кишківнику, знижується у перші три дні після відлучення. Зниження кількості сприятливих кишкових бактерій, призводить до того, що поросята будуть більш схильні до впливу патогенних бактерій. Загалом ШКТ потрібно близько десяти днів, щоб відновитися та адаптуватися після відлучення. Це робить поросят особливо вразливими у цей конкретний період.

Нормальний кишківник Пошкоджений кишківник

Рис.1: Різниця в довжині ворсинок у нормальному кишківнику порівняно з довжиною ворсинок у пошкодженому кишківнику

Знижена здатність до поглинання

При зниженні споживання корму та зменшенні довжини ворсинок у кишківнику зменшується й вироблення травних ферментів. Тоді поживні речовини менш ефективно перетравлюються та засвоюються. Зміни у травленні можуть призвести до втрати стійкості кишківника та витоку поживних речовин із нього. У той самий час у зворотному напрямку патогенні бактерії (зокрема S. suis) користуються можливістю проникнути в організм із кишківника. Інші бактерії, такі як патогенна кишкова паличка, переважно ростуть на білку. Коли після відлучення надається занадто багато білка або він недостатньо перетравлюється і засвоюється, може виникнути кишкова непрохідність та діарея, зокрема, через токсини, що продукуються кишковою паличкою. При наявності у раціоні високого рівня білка або цукрів, частина їх може не перетравлюватися в тонкому кишечнику. При потраплянні до товстої кишки неперетравлені білки, або цукри ферментуються. Ферментація білка в товстій кишці може призвести до витоку вологи з неї, замість її поглинання, що своєю чергою збільшує ризик виникнення діареї.З метою підтримки стійкості кишківника, раціони для прикорму зазвичай складаються з відносно низьким вмістом сирого протеїну у поєднанні з його високою засвоюваністю.

Нормальна стінка кишківник Пошкоджена та запалена стінка кишківник

Рис 2. Різниця між нормальною стінкою кишківника та негерметичною та запаленою стінкою кишківника, в якій бактерії мають місце для проникнення в кишківника.

"Що ми можемо зробити за допомогою годівлі поросят, наприклад, у виборі сировини, яку ми вибираємо, і при переході від підкорму до відлучного корму?"

Аромат

Смак є важливим інструментом, що забезпечує хороший зв'язок між прикормом та відлучним кормом. Висока смакова привабливість даних кормів важлива для підтримки більшого споживання корму. Наприклад, надання відповідного корму як «підживлення» окрім відлучного корму в перші дні після відлучення може зробити корм більш привабливим. Істотні відмінності у складі сировини між прикормом та відлучним кормом небажані через потенційний вплив на смакові якості. Цукор у раціоні зазвичай покращує смак, але також може викликати діарею, тому його вміст в деяких випадках обмежений у концепціях безпечної годівля після відлучення.

Поступова заміна сировини

Поросятам потрібен час, щоб звикнути до нової сировини та відповідним чином налагодити процес травлення. Важливо, щоб сировина для прикорму і відлучного корми була досить схожою, щоб травлення після відлучення проходило більш гладко. Важливим прикладом є перехід від молочного до рослинного білка в період відлучення. Поросята забезпечуються молочним білком із молока свиноматок, після відлучення білок в основному береться з рослинної сировини. Таким чином, важливо, щоб поросята вже були навчені та підготовлені до правильного засвоєння білку шляхом годівлі сипучим кормом у приміщенні для опоросу. Для поросят це сприяє ефективній переробці джерел білка у відлучному кормі, зменшуючи ризик небажаної ферментації білка та кишкової непрохідності.

Висновок

Основним аспектом щодо хорошого споживання корму під час відлучення є вибір прикорму та відлучного корму. Тому залишається важливим прийняття індивідуальних рішень для забезпечення плавного процесу відлучення в умовах вашого господарства, а компанія Denkavit пропонує індивідуальні рішення та може забезпечити підтримку.

Автор: Пітер ван 'т Велд | Технічний менеджер Denkavit

відкриття Нового Нуклеусу Данської Генетики в Україні - UTAGRO SWINE
22.03.2024

? УРА! ? Ми раді повідомити вам про відкриття Нового Нуклеусу Данської Генетики в Україні! ?

? UTAGRO SWINE

...
Детальніше
Флешмоб LOTS OF SOCKS в знак підтримки людини  з синдромом Дауна
21.03.2024

? 21 березня – Міжнародний день людини з синдромом Дауна! ?

Цей день обрали не випадково, адже

...
Детальніше
з 8 Березня!
08.03.2024

З нагоди Міжнародного Жіночого Дня щиро вітаємо вас!

Сьогодні - особливий день, коли ми віддаємо

...
Детальніше
35 РОКІВ УСПІХУ MG2MIX
28.02.2024

Шановні партнери MG2MIX З нагоди величної річниці – 35 років плідної праці, ми щиро вітаємо

...
Детальніше
Лекція для студентів Млинівського технолого-економічного фахового коледжу
27.02.2024

З великим задоволенням хочемо поділитися з вами незабутнім досвідом нашої презентації, яка відбулася в Млинівському

...
Детальніше
Зустріч в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
20.02.2024

Шановні колеги та партнери,

Маємо велику честь вітати мера партнерського міста Етенс, Стіва Паттерсона в

...
Детальніше
День пам'яті Героїв Небесної Сотні
20.02.2024

Сьогодні 20 лютого - день, коли Україна та весь цивілізований світ вшановує пам'ять Героїв Небесної

...
Детальніше
Вакансія Головного Бухгалтера
19.02.2024

Шукаємо в нашу дружню команду ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА! ??

Ти - досвідчений фахівець з бухгалтерського обліку? Мрієш

...
Детальніше
День Державного герба України!
19.02.2024

? Дорогі друзі! Сьогодні ми відзначаємо важливу та символічну дату - День Державного герба України! ??

Цей

...
Детальніше