Utagro
НОВІ ГАЛУЗЕВІ СТАНДАРТИ УСПІШНОГО УПРАВЛІННЯ МОЛОЗИВОМ
08.08.2022

НОВІ ГАЛУЗЕВІ СТАНДАРТИ УСПІШНОГО УПРАВЛІННЯ МОЛОЗИВОМ

Дедалі більше уваги приділяється успішному вирощуванню молочних телиць на господарствах та у наукових дослідженнях. Однією з найважливіших частин вирощування молочних телиць є використання молозива. Передача пасивного імунітету через молозиво необхідна забезпечення здоров'я та хорошої продуктивності теляти.

Рівень IgG по відношенню до смертності

Вже 1983 року межу успішного пасивного переносу було встановлено лише на рівні 10 грамів IgG на літр сироватки, тестованих віком від 1 до 7 днів. Ця межа стала галузевим стандартом для вимірювання ефективності управління молозивом на фермі. Численні дослідження показали, що ця точка відліку дійсна для прогнозування смертності телят. Телята з рівнем IgG нижче 10 г/л мають вищий ризик смертності до народження у порівнянні з телятами з вищим рівнем циркулюючого IgG. У статті Lombard (2020) група відомих дослідників та фахівців з телят пропонує новий стандарт для оцінки використання молозива на рівні окремих телят та стада. На підставі даних NAHMS Dairy (2014) Calf Component було визначено та статистично підтверджено чотири категорії: відмінно ≥25,0 г/л, добре 18,0-24,9 г/л, задовільно 10,0-17,9 та погано < 10,0 г/л IgG.

Вони помітили явне зниження рівня смертності телят віднесених до категорії «погано» та «задовільно», а також нижчий рівень смертності у групі «задовільно» та «добре». Також показники захворюваності покращилися зі збільшенням рівня IgG. Навіть між категоріями «добре» та «відмінно» спостерігався значно нижчий рівень захворюваності. Ці аналізи показують, що використання системи з чотирьох категорій дає багато переваг у порівнянні з однією пороговою точкою для оцінки управління молозивом та прагненням досконалості, коли справа доходить до управління молозивом. На рівні стада вони запропонували стандарт: щоб понад 40% телят належати до категорії «відмінно», 30% — до «добре», 20% — до «задовільно» та менше ніж 10% — до категорії «погано».

Чи важко досягти рівня досконалості?

Сиворотка IgG категорія (г/л)

Еквавалент всьго протеїну (г/дл)

Рівень стада % теляна

відмінно

≥25.0

≥6.2

>40

добре

18.0-24.9

5.8-6.1

~30

задовільно

10.0-17.9

5.1-5.7

~20

погано

<10/0

<5.1

<10

Згідно статті, це не складно. З 2360 телят, включених у дослідження, 705 телят (30%) мали концентрацію IgG вище 25,0 г/л. Спільним для цих телят було те, що вони отримували молозиво хорошої якості (BRIX ≥26) одразу після народження (в середньому <3 години після народження). Згодом ці телята отримували або 287 г IgG за одну годівлю, або 421 г IgG за кілька годівель першого дня життя. Коли у вас є молозиво хорошої якості з вмістом IgG > 70 г на літр (що є еквівалентом BRIX 23), одноразового годування 4 л або 3 × 2 л вже може бути достатньо, щоб підготувати ваших телят до відмінного старту!

Молозиво – більше, ніж джерело IgG

Всі ми знаємо, що молозиво – це більше, ніж просто джерело IgG. Воно містить білки та енергію, але, що більш важливо, воно містить безліч біоактивних компонентів, таких як імунні клітини, гормони росту та олігосахариди, які допомагають запустити та розвинути імунну систему теляти, травний тракт та метаболічну систему. Однак ці речовини, що не належать до IgG, важко виміряти. Таким чином, статус IgG ваших телят може бути гарним способом розпочати вимірювання та оцінку ефективності вашого управління молозивом.

Управління молозивом

Denkavit recommends to feed good quality (BRIX of ≥22) maternal colostrum and to prolong the colostrum feeding for 3 days before switching to milk replacer. Lately, research has shown that prolonged (3 days) colostrum or transition milk feeding promoted intestinal maturation and development in neonatal calves (Pyo et al., 2020). Feeding colostrum or transition milk for a longer

period might therefore be beneficial for the calf’s health, not only from a transfer of immunity point of view. Research also indicates and extra beneficial effect of feeding maternal colostrum because of the transfer of maternal colostral immune cells from the dam to the neonate, enhancing and stimulating immune responses (Godden, 2008). If you do not have good quality (maternal) colostrum

available a colostrum enhancer or replacer based on dried bovine colostrum (f.e. Vitalstart) can be an alternative. If questions remain regarding your colostrum management, feel free to contact us.

Denkavit рекомендує давати материнське молозиво хорошої якості (BRIX ≥22) та продовжувати годівлю молозивом на 3 дні перед переходом на замінник молока. Нещодавні дослідження показали, що тривала (3 дні) годівля молозивом або перехідним молоком сприяє дозріванню та розвитку кишківника у новонароджених телят (Pyo et al., 2020). Годівля молозивом або перехідним молоком протягом тривалого часу.

Таким чином, період може бути корисним для здоров'я теля не тільки з точки зору перенесення імунітету. Дослідження також вказують на додатковий позитивний ефект годівля материнським молозивом через перенесення материнських молозивних імунних клітин від матері до новонародженого, посилюючи та стимулюючи імунні реакції (Godden, 2008). Якщо у вас немає якісного (материнського) молозива

альтернативою може бути підсилювач або замінник молозива на основі висушеного коров'ячого молозива (наприклад, Vitalstart від Denkavit).

Джерела

  1. Godden, S. (2008). Colostrum management for dairy calves. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 24(1), 19-39.
  2. Lombard, J., Urie, N., Garry, F., Godden, S., Quigley, J., Earleywine, T., … & Smith, G. (2020). Consensus recommendations on calf-and herd-level passive immunity in dairy calves in the United States. Journal of Dairy Science.
  3. Pyo, J., Hare, K., Pletts, S., Inabu, Y., Haines, D., Sugino, T., … & Steele, M. (2020). Feeding colostrum or a 1: 1 colostrum: milk mixture for 3 days postnatal increases small intestinal development and minimally influences plasma glucagon-like peptide-2 and serum insulin-like growth factor-1 concentrations in Holstein bull calves. Journal of Dairy Science.


відкриття Нового Нуклеусу Данської Генетики в Україні - UTAGRO SWINE
22.03.2024

? УРА! ? Ми раді повідомити вам про відкриття Нового Нуклеусу Данської Генетики в Україні! ?

? UTAGRO SWINE

...
Детальніше
Флешмоб LOTS OF SOCKS в знак підтримки людини  з синдромом Дауна
21.03.2024

? 21 березня – Міжнародний день людини з синдромом Дауна! ?

Цей день обрали не випадково, адже

...
Детальніше
з 8 Березня!
08.03.2024

З нагоди Міжнародного Жіночого Дня щиро вітаємо вас!

Сьогодні - особливий день, коли ми віддаємо

...
Детальніше
35 РОКІВ УСПІХУ MG2MIX
28.02.2024

Шановні партнери MG2MIX З нагоди величної річниці – 35 років плідної праці, ми щиро вітаємо

...
Детальніше
Лекція для студентів Млинівського технолого-економічного фахового коледжу
27.02.2024

З великим задоволенням хочемо поділитися з вами незабутнім досвідом нашої презентації, яка відбулася в Млинівському

...
Детальніше
Зустріч в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»
20.02.2024

Шановні колеги та партнери,

Маємо велику честь вітати мера партнерського міста Етенс, Стіва Паттерсона в

...
Детальніше
День пам'яті Героїв Небесної Сотні
20.02.2024

Сьогодні 20 лютого - день, коли Україна та весь цивілізований світ вшановує пам'ять Героїв Небесної

...
Детальніше
Вакансія Головного Бухгалтера
19.02.2024

Шукаємо в нашу дружню команду ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА! ??

Ти - досвідчений фахівець з бухгалтерського обліку? Мрієш

...
Детальніше
День Державного герба України!
19.02.2024

? Дорогі друзі! Сьогодні ми відзначаємо важливу та символічну дату - День Державного герба України! ??

Цей

...
Детальніше